Проект ЄС зрощуватиме професіоналів для асоціації

Керівник нового проекту Євросоюзу «Association4U/Асоціація для України й для тебе» Янош Законі малює рукою  уявну лінію вгору, потім проводить горизонтально  і знову вниз. Так він показує спілкування між євроінтеграційними підрозділами українських міністерств – через  центр. «Питання координації завжди проблемні,  й не лише в Україні,  – каже Янош Законі. Він угорець.  – Бракує звичного спілкування, коли колеги  з міністерств можуть подзвонити один одному й вирішити питання в робочому порядку».

logo4

Покращення міжінституційної координації є одним із завдань проекту. На 19 травня цього року заплановано його стартову конференцію. Загалом проект націлений на посилення інституційної спроможності українського уряду з метою ефективного виконання зобов’язань, взятих країною в рамках імплементації Угоди про асоціацію. Й готовність державних інституцій до цього є надзвичайно важливою.

«Інституційно та процедурно зроблено багато. Ми не на початку шляху, – оцінює поточну ситуацію Янош Законі. – Дуже ефективно працює у багатьох напрямках Урядовий офіс з питань європейської інтеграції. Є відповідні підрозділи у міністерствах, розроблено необхідні процедури. Однак все це потребує вдосконалення».

Цей проект Євросоюзу далеко не перший, спрямований на допомогу в реалізації Угоди про асоціації. Однак  «новачок» має цікаві інноваційні елементи. Родзинкою проекту є «Програма залучення фахівців для впровадження Угоди про асоціацію».

«Буде перекладено на українську близько 30 тисяч сторінок правових актів Євросоюзу, – розповідає ключовий експерт з питань законодавчого наближення Цезар Херма. – Зараз в уряді немає структури, яка би цим займалася. Ми наберемо людей та проведемо для них тренінги. За координацію цієї системи перекладу та її планування відповідатиме Урядовий офіс з питань євроінтеграції. Ми також ділитимемося відповідним досвідом країн, які вже приєдналися до ЄС. Адже всі перекладали його законодавство на національні мови та  мають випробувані інструменти».

У проекті сподіваються, що по його завершенні цей, уже фаховий перекладацький підрозділ продовжить роботу в уряді. Адже 30 тисяч сторінок – це далеко не все, що потрібно перекласти на українську. А “Програма залучення фахівців” сприятиме покращенню кадрової ситуації у профільних підрозділах різних міністерств. Це дуже важливо в контексті реформування державної служби. Без чого, своєю чергою, успішна євроінтеграція України просто неможлива.

 «Нашою метою є підвищення інституційної спроможності, – наголошує Янош Законі. – Якщо йдеться про наближення законодавства до європейського, то головною тут є робота з людьми, які цим займаються. Щоб по завершенні проекту вони могли робити це власними силами. Ми дуже доброї думки про фахівців, які працюють в євроінтеграційних підрозділах міністерств. Однак вони все одно потребують підвищення кваліфікації – кращого знання іноземних мов, тематики ЄС, кращих комунікаційних навичок тощо».

Бюджет проекту «Association4U/Асоціація для України й для тебе” перевищує 7 мільйонів євро. Він передбачає залучення не лише європейських експертів, а  й українських фахівців за згаданою програмою. Ще одна амбітна задумка проекту – створення тематичного євроінтеграційного порталу, який міститиме інформацію про різні аспекти євроінтеграції. Користуватися ним зможуть  і журналісти, і бізнес, і громадські організації. Інформування громадськості про Угоду про асоціацію  також є одним із компонентів проекту.

«У суспільстві існують певні побоювання щодо будь-яких реформ, в тому числі що стосується асоціації з ЄС, – каже ключовий експерт проекту з питань комунікацій Людмила Косар. – Чітке розуміння того, що дають реформи в рамках виконання Угоди про асоціацію, знівелює існуючі побоювання та сприятиме розумінню того, яких змін варто очікувати від тієї чи іншої реформи, як ці зміни вплинуть на кожного з нас та більш активно долучатись до реформування країни».

Загальна інформація

Проект “Association4U/Асоціація для України й для тебе” спрямований на підвищення інституційної спроможності урядових установ України у виконанні їхніх зобов’язань в рамках  імплементації Угоди про асоціацію. Він передбачає технічну допомогу за чотирма напрямками: наближення українського законодавства до законодавства ЄС; розвиток людських ресурсів; розробка та координація політик; зв’язки з громадськістю. Проект триватиме до січня 2019 року.